Blogg //
Trädgårdsdesign del 2 - Trädäck, staket & spaljéer

Det är något visst med trä. De flesta av oss har någon slags relation med trä och skogen som täcker ca två tredjedelar av Sverige.

Skogen är viktig för växt- och djurliv men också för oss människor med sitt sociala värde för rekreation. Den ger oss ett rörligt friluftsliv samtidigt som den är en inkomstkälla för många. Med ett hållbart skogsbruk har vi ett klimatsmart material att använda i hus, altaner, staket och spaljéer för att ge några exempel. 

 

Trädäck är ofta ett bra och kostnadseffektivt alternativ när man vill bygga en uteplats. Den blir dessutom mjuk och behaglig att gå på. 

 

Trädäck fungerar även bra att kombinera med och anslutas till andra material som t ex här - på en äldre innerstadsgård med stenbeläggningar eller stenfot. Det gör att trädäcket blir mindre dominant och stenen i sig passar bra ihop med omgivningen.

 

Växter framträder tydligare mot spaljéer och staket. T ex mot det svarta ribbstaketet. Trädäck och röd spaljé mot rött hus framhäver också växtligheten. Rött och grönt är kontrastfärger som passar bra ihop. 

 

Det går bra att olja, måla eller ha lasyrfärg på sitt trädäck om man inte vill att det ska gråna med tiden som det naturligt gör annars. Här har olja med pigment använts. 

 

Inbyggd plantering/blomlåda med direktkontakt med marken under.


Låt dig inspireras av bilderna som du kan se här

 

Lycka till!

Karin Abraham Larsson, Smålandskap

DATUM: 2017-07-06
 
#byggaute

Hashtagga dina bilder med #byggaute eller skapa ett projekt här så dyker de upp i våra flöden.

Du får en Byggaute.nu-tumstock.

BYGGAUTE.NU PRODUCERAS OCH DRIVS AV SVENSKA TRÄSKYDDSFÖRENINGEN